marți, 12 februarie 2008

10 recomandari pt securitatea calculatorului

1. Nu presupuneti nimic. Faceti-va putin timp pentru a invata despre securitatea sistemului dumneavoastra.


2. Cumparati si folositi un program antivirus pe care sa va puteti baza. Alegeti un antivirus cu un spate puternic. Checkmark, AV-Test.org si TuV sunt printre cei mai respectati testeri de software antivirus.


3. Achizitionati si folositi o solutie firewall. La fel ca si in cazul anterior, recenziile independente sunt cele mai bune surse de inspiratie. Anumite sisteme de operare vin cu un firewall care poate filtra traficul care intra in calculator. Folositi un firewall care poate controla atat traficul de internet care intra cat si pe cel care iese din calculator.


4. Nu deschideti e-mailurile provenite din surse necunoscute sau in care nu aveti incredere. Multi virusi se raspandesc prin intermediul mesajelor e-mail, deci va rugam cereti confirmarea expeditorului daca aveti dubii.


5. Nu deschideti atasamentele mesajelor cu subiect suspect sau neasteptat. Daca doriti sa le deschideti, mai intai salvati-le pe hard-disk si scanati-le cu un program antivirus actualizat.


6. Stergeti orice mesaj nedorit sau din cele in lant. Nu trimiteti mai departe sau nu raspundeti expeditorilor lor. Acest fel de mesaj este considerat spam, deoarece este nedorit si nesolicitat si incarca traficul Internet.


7. Evitati instalarea pe desktop a serviciilor si aplicatiilor care nu sunt necesare in operatiile de zi cu zi, cum sunt transferul de fisiere si serverele de partajare a fisierelor, server de Remote Desktop si cele la fel ca ele. Aceste programe sunt potentiale riscuri si nu ar trebui sa fie instalate decat daca este absolut necesar.


8. Actualizati-va sistemul si aplicatiile de pe el cat mai des posibil. Cateva sisteme de operare pot fi reglate sa se actualizeze automat. Folositi-va din plin de aceste facilitati. Nereusita in actualizarea sistemului de cele mai multe ori va lasa ferestre de vulnerabilitate pentru amenintari deja existente.


9. Nu copiati nici un fisier din surse necunoscute sau in care nu aveti incredere. Verificati sursa fisierelor pe care le descarcati si asigurati-va ca programul antivirus a verificat deja fisierele si provenienta lor.


10. Faceti regulat copii de siguranta fisierelor personale importante (corespondenta, documente, fotografii si altele de acest gen). Puneti aceste copii pe CD-uri sau DVD-uri. Pastrati-va arhiva in alte locatii decat pe calculator.

Niciun comentariu: