marți, 12 februarie 2008

Protejati-va calculatorul dar nu incetiniti!

Alegerea unei solutii corecte de securitate e o problema pentru majoritatea utilizatorilor de acasa. Multi cred ca vor obtine un grad mai mare de siguranta daca ruleaza mai multe programe de securitate in acelasi timp. Acest rationament este unul gresit din mai multe motive. Vechea zicala de "calitate, nu cantitate" se aplica si in domeniul securitatii. Trebuie sa porniti cu ideea ca nici un sistem conectat la internet nu este 100% in siguranta. De la acest fundament, trebuie sa va alegeti minimul de programe care sa va ofere nivelul de securitate necesar pentru sistemul vostru.

O solutie universala nu poate fi creata - un utilizator normal (asa-zisul Home User) care nu intreprinde activitati lucrative (comert, software, publicitate) direct legate de internet, nu isi va justifica costurile ridicate pe care il presupune o solutie completa de securitate si de back-up ( back-up : stocarea datelor pe o unitate secundara de unde pot fi recuperate in cazul deteriorarii unitatii primare de stocare). Pe de alta parte, firmele se vor preocupa mai mult de acest aspect, si investitia in securitate va fi direct proportionala cu cifra de afaceri. In acest caz, investitia este justificata atat din punct de vedere al stabilitatii oferite de un sistem de securitate bine pus la punct cat si prin aplicarea normelor de calitate ISO in domeniul sistemului informatic.

Asa ca, trebuie sa va intrebati, cat valoreaza datele de pe calculatorul vostru? Care ar fi disconfortul resimtit daca ati pierde toate sau partial datele de pe calculator? Poate ca intrebarea vi se pare un pic ciudata insa am constatat cu uimire ca multi utilizatori prefera sa isi formateze calculatorul (sa stearga toate datele de pe el) si sa reinstaleze Windows-ul decat sa repare instalarea actuala. Acest gen de utilizatori nu prea pun valoare pe datele lor de pe calculator, pentru ca probabil pot oricand sa download-eze din nou de pe programul lor preferat de file sharing.

Cred ca toata lumea e de acord in privinta unui sistem minim de securitate, si anume : un firewall si un anti-virus.

"Ce antivirus e cel mai bun?" citim tot timpul pe diferite forum-uri de securitate. Raspunsurile sunt din cele mai diverse. Ma voi abtine sa fac clasificari, sau orice fel de top si voi enunta decat preferatul meu personal : NOD32 de la Eset. Gasesc ca ofera o rata de detectare a virusilor foarte buna si foloseste foarte putine resurse. In Romania, NOD32 este comercializat prin AxelSoft Group. Pentru a vedea oferta lor, puteti accesa site-ul http://www.eset.ro

O alta polemica destul de aprinsa este asupra alegerii firewall-ului. Prima alegere pe care trebuie sa o faceti este alegerea intre un hardware firewall si unul software. Un firewall hardware este integrat deobicei intr-un dispozitiv de retea separat care se afla intre LAN (local area network)
si WAN (wide area network). Router-ele sunt cele mai accesibile pentru utilizatorul de acasa si majoritatea au "apitutidini" de firewall. Pentru solutii mai sofisticate, se poate apela la un hardware firewall separat comercializate de firme ca zyWall sau Cisco. Firewall-ul software este un program care filtreaza pachetele care intra si care ies din calculatorul pe care aceasta ruleaza.
Ideal ar fi sa combinati un router care are si firewall + un firewall software lite, cum ar fi Comodo sau Sygate. Nu trebuie sa va speriati, un router bunicel il puteti gasi intre 150 RON - 200 RON cu wireless inclus. Niste exemple ar fi : Linksys WRT54g si Zyxell P320w - aveti grija insa, router-ele in general trebuie setate pentru aplicatii care au nevoie de acces direct la internet! Au o interfata intutiva si in general manuale de utilizare destul de detaliate, insa va necesita un minim de efort din partea voastra. Daca aveti un singur calculator in reteaua locala, firewall-ul software devine optional, insa este recomandat pentru a oferi un extra strat de protectie.

Orice program de securitate pe care il rulati pe langa anti-virus si firewall trebuie sa ruleze decat "On-demand"! Aceasta inseamna ca acel program nu va rula decat cand voi ii spuneti sa faca asta, fara sa isi instaleze servicii/procese care sa monitorizeze permanent calculatorul. Motivul pentru acest lucru este simplu : anti-virus-ul pe care l-ati instalat deja scaneaza toate fisierele pe care le acceseaza calculatorul si, daca ar mai fi un alt program care ar face acelasi lucru, asta ar dubla timpul de access la un anumit fisier, ducand la o incetinire semnificativa a sistemului de operare. De exemplu, puteti instala un program ca AVG Antispyware insa la instalare sa dezactivati serviciul de monitorizare al acestui program. Scanati cu el o data la doua saptamani, insa nu uitati sa aduceti la zi definitiile de detectie!

Niciodata sa nu rulati 2 anti-virusi! Este o greseala frecventa care duce la conflicte si la un consum excesiv de memorie. Daca aveti impresia ca anti-virusul pe care il folositi acum nu este eficient, dezinstalati-l si puneti altul!

Va recomand sa NU instalati Norton antivirus. Instaleaza in jur de 6 servicii si are rate de detectie foarte mici. Toate forum-urile de securitate sunt pline de calculatoare infectate protejate de Norton :)

Rulati tot timpul operatiuni de intretinere pe calculator pentru ca acesta sa nu incetineasca din cauza fragmentarii had-diskului sau supa-incarcarii cu fisiere temporare.

Niciun comentariu: